Busuioc

,
BUSUIOCUL (Ocimum basilicum) face parte din familia labiatelor (Lamiaceae) si este originar din Asia. La indieni este considerata planta-sacra. In Europa s-a raspandit foarte repede, si este folosit in special in zona mediteraneana.
La noi in tara este folosit in bucatarie de doar cativa ani, odata cu deschiderea restaurantelor cu specific italian. Se gaseste in comert proaspat sau uscat. Cel proaspat insa are aroma mult mai puternica si este intotdeauna recomandat in locul celui uscat.
Busuiocul este una dintre plantele care se cultiva foarte usor in ghiveci. Se inmulteste prin seminte, care se presara deasupra pamantului si se uda in primele zile din abundenta. In doar cateva zile semintele vor germina si veti avea primele plantute tinere de busuioc.
Se lasa sa creasca cativa centimetri si atunci se pot replanta si rari sau pot fi lasate in continuare asa dese, insa plantutele vor creste mai firave si intortocheate. Dupa ce cresc mai multe randuri de frunze, se pot taia varfurile plantei si ea va creste in continuare.
Se folosesc atat frunzele cat si tulpinile. Frunzele trebuie adunate inainte ca planta sa infloreasca. Cu timpul, busuiocul se va ofili. Daca doriti sa aveti mereu busuioc verde in casa, puteti planta in mai multe ghivece, la interval de 3-4 saptamani.
Busuiocul se poate folosi imediat ce este taiat, ceea ce se si recomanda. Se poate pune si la frigider cateva zile. Daca ramane insa neconsumat, se intinde pe un servetel si se lasa la uscat cateva zile, pana cand frunzele devin casante. Atunci se pune la pastrare intr-un borcan sau se toaca mai intai cu un robot de bucatarie si se pastraza deasemenea intr-un borcan cu capac. Aroma este mai slaba, dar uscat de tine in casa nici nu se compara cu cel cumparat uscat din comert la plic. Astfel uscat se poate folosi la prepararea diferitelor feluri de mancare sau poate fi folosit la prepararea unui ulei de masline aromat. Se pun cateva lingurite de busuioc uscat tocat intr-o sticluta cu ulei de masline si se poate consuma dupa o saptamana.
Daca  doriti sa il cresteti  in gradina, procedati la fel ca mai sus, dar dupa ce cresc un pic plantutele, se vor replanta in gradina, primavara, in lunile aprilie-mai. Solul trebuie sa fie afanat, iar locul ales trebuie sa fie insorit. Atentie – busuiocul, indiferent unde il cultivati, trebuie udat des, altfel se usuca. Daca ati uitat sa il udati si isi pierde vitalitatea, va recomand sa il udati imediat ce va aduceti aminte si este foarte posibil sa isi revina.
Exista mai multe specii de busuioc, cu frunze mici sau mari, diferite ca aspect si ca aroma. Exista busuioc verde, violet si rosu. Daca il cresteti in ghiveci, va recomand din acela cu frunze mici – am incercat personal si a crescut foarte bine si foarte aromat (cand cumparati seminte, vedeti ca pe plic sunt fotografii cu planta, si va veti da seama daca are frunze mici sau mari).
Busuiocul este folosit in special in bucataria italiana, la prepararea sosurilor pentru pizza si paste, a salatelor si a bruschetelor. Se foloseste in general alaturi de rosii.
In medicina, datorita uleiurilor esentiale continute, se utilizeaza in tratarea starilor de nervozitate si a crampelor stomacale. Alunga stresul si stimuleaza apetitul.
 

Flori plante-casa si gradina ta Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates