Specii de trandafiri

,
În prezent, există mai mult de 20 mii soiuri de trandafiri. Toate aceasta varietate foarte mare de trandafiri sunt împărţite în grupuri. Aceasta se bazeaza pe proprietăţi decorative şi caracteristicile biologice ale plantelor.


                                                              Soiuri Ceai-hibride


Din cele existente şapte grupuri de trandafiri cele mai mult creasc trandafirii Hybrid-ceai şi Floribunda. Dar totusi cei mai populari sunt cei mai aristocratici trandafiri ceai -hibride.chaino-gibrid.

Fiecare din florile formate pe un tufis sau pe copac de stamb, este o operă de artă.Acesta este o adevărata “clasica” Rosa. Varietatea de flori de culoare sunt izbitoare, există soiuri cu aromă de flori puternică sau medie.
Dar nu întotdeauna a fost asa: o sută de ani în urmă trandafirul acesta nu a fost încă în vedere. El a apărut ca rezultat al încrucişarei dulcei rose de ceai cu un trandafir remontant. Hibrid a fost numit La France, asta s-a întâmplat în anul 1867. Puţini ştiu, însă, că apariţia unui nou tip de trandafir nu a provocat nici un interes. Cataloage au început să ofere trandafiri Ceai-Hybride numai 20 de ani mai târziu, iar din acel moment acest tip de trandafir a inceput sa câştige popularitate. În 1900 a aparut primul trandafir hybrid- ceai de culoare galbena (Soliel d’Or), iar după aceasta a fost urmat de un flux nesfârşit de trandafiri noi, astfel încât acum, în grădinile din lume sunt în creştere mii de soiuri de trandafiri Ceai-hibride.

                                                                       Floribunda


Ameliorator danez Poulsen Svend a vrut sa aduca un nou tip de trandafiri, cu inflorescenţe mari colectate în flori, care ar inflori pe parcursul sezonului. floribunda.El a încrucişit poliant si ceai-hybrid trandafiri şi în 1924 a primit primul său fel de trandafir poliant hibrid numit Else Poulsen. El fost urmat de alte soiuri, care au fost numite floribunda. Cu toate acestea, numele a fost acceptat official , precum şi alocarea in grupa, numai în anul 1952.
Soiuri de acest grup infloresc toată vara şi toamna şi formeaza mai multe flori, si  luminează gradina cu pete mari de culoare. În plus, floribunda este mai rezistentă, mai mult de încredere în climatul umed, şi sunt mai uşor tratat.
Trandafiri Floribunda sunt folositi în principal pentru a da culoare grădinei. Ele pot fi cultivate ca un tufiş sau ca copac stamb în grădină. Printre acestea sunt soiuri înalte pentru plantare în garduri vii, precum şi soiuri de pitic.


Trandafiri cataratori
 
La sfârşitul secolului trecut, trandafiri cataratori au fost  cele mai valoroase de crescut in gradina. Acum, nu este aşa, dar în unele cazuri, trandafiri catarare sunt indispensabile pentru această zi.Scopul lor de bază – pentru a acoperi o parte din pereţii casei, ele sunt, de asemenea, folosite pentru adăpost de arcuri, stâlpi, garduri şi copaci bătrâni.
Există două tipuri de trandafiri de carare. Unii dintre ei au tulpinile lungi, flexibile cu buchete imense de flori mici. De obicei, acesti trandafiri infloresc abundent, dar numai o dată pe sezon – vara. Acesti trandafiri acum  pierdut popularitatea din cauza complexităţii ingrijirii sunt predispusi la mucegai pulverulente şi necesită pulverizare frecventa, acestia trebuie  tăiati în mod regulat, altfel tulpini vor fi legate între ele. Pentru ca florile sunt formate doar pe lăstarii lungi ai anului precedent, o parte din tulpinile vechisa se taie in fiecare an.
Acesti trandafiri sunt buni de sadit pentru  acoperirea trunchiurilor de copaci morţi, şi lângă  pereti.







Grupa trandafirilor pentru parcuri


Trandafirul de dulceata (Rosa centifolia) 
Are flori rosii, roz sau albe involte. Printre soiurile ornamentale le enumeram pe : "Blanche Moreau- alb; Black Boy- grena inchis; Parkjuwel- flori mari rosii.
rosa blanche moreau


Trandafirul de Damasc (Rosa damascena Mill) 
Are o inaltime de 2 m, flori inalte roz sau rosii, foarte parfumate, grupate cate 3-5. Este folosit pentru extragerea esentei de trandafir.

rosa damascena
Trandafirul de Provence (R. gallica L.) 
 Are flori rosii cu diametru de 4-8 cm. Este una din cele mai vechi specii luate in cultura, de la care s-au obtinut numeroase soiuri.

rosa gallica



Trandafirul cu parfum de mosc (R. moschata Hensl)
Este o specie sensibila la ger. Decoreaza prin florile semi-inalte de culoare roz, grupate cate 4-5. Are ramurile arcuite si agatatoare.

Trandafirul alb (R. xalba )
Are o inaltime de 2 m, creste drept , florile sunt albe, roz sau rosii, inalte si parfumate.

Grupa trandafirilor pentru rabate

Trandafirii Polyantha cuprind soiuri de talie mica sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, in general neparfumate

rosa polyantha


Soiuri:
a) cu flori rosii: „Tornado" „Wijrshofen"
b) cu flori rosii-portocaliu: „Topsi", „Esperanza"
c) cu flori portocalii: „Finale"
d) cu flori roz: „Tip Top"
e) cu flori albe: „Schneewittchen"
f) cu flori violet: „News"
g) cu flori galben cu portocaliu si rosu: „Rumba"



Soiuri:
a) cu flori albe: „Akito", „Weisse The Queen Elisabeth Rose"
b) cu flori galbene: „Fresia", „Harris", „Pratt"
c) cu flori roz: „Anita", „Sonia", „Mambo"
d) cu flori portocalii: „Anabell", „Zorina", „Houston"
e) cu flori rosii: „Foc de tabara", „Mercy", „Ponderosa"

Trandafiri pentru ghivece sau trandafirii pitici, au talia mica 30-35 cm, vigoare mica, florile mici, involte si lipsite de parfum. Sunt recomandati pentru plantarea la ghivece sau pe platbande joase.

Soiuri:
a) cu flori rosii: „Coralin" „Scarlet Gem"
b) cu flori roz: „Rosmarin", „Fresh Pink"
c) cu flori galbene: „Bit O'Sunshine"
d) cu flori galben-portocalii: „Baby Maskerade".

Grupa trandafirilor de gradina si pentru flori taiate



In aceasta grupa sunt cuprinse numeroase soiuri cu talie arbustiforma, mica si mijlocie (0,5-1,2 m) si inflorire continua. Florile sunt mari, solitare sau grupate cate 2-3, adesea parfumate, cu un colorit foarte variat. Din aceasta grupa fac parte:

Trandafirii de Thea - soiuri cu flori mari, elegante, parfumate. Sunt sensibili la ger, de aceea sunt recomandati pentru zonele mai calde.
Soiuri:
-flori galbene: „Safrano"
-flori rosii : , „Maman Cochet"

Trandafirii hibrizi de Thea - cei mai cultivati in prezent, sunt superiori prin vigoare si rezistenta la ger, inflorire abundenta si mare diversitate a formei si culorii florilor.

Soiuri:
- flori rosii: „Horita", „Mister Lincon"
- flori roz: „Electron", „First Lady"
- flori galbene: „Mabela", „Landora"
- flori portocalii: „Lolita", „Valencia"
- flori albe: „Pascali", „Message"
- flori bicolore: „Neue Revue" (galben brodat cu rosu), „Susa" (galben brodat cu roz).


Trandafiri pernetieni - au flori galbene, aramii, portocalii, roz cu nuante galbene si portocalii.

Trandafiri remontanti - cuprind soiuri cu flori mari si inalte, albe, roz si rosii. Sunt foarte apreciati si datorita infloririi continue.

Trandafirii cu trunchi - Sunt reprezentati de soiurile foarte viguroase care sunt conduse cu trunchi si coroana, sau sunt obtinuti prin altoirea pe tija de maces, a unor soiuri cu tufa erecta sau chiar urcatoare, in acest din urma caz rezultand trandafirii pletosi.

Trandafirii urcatori si semi-urcatori



Sunt specii si soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care infloresc o singura data sau continuu.

Trandafirii urcatori remontanti - sunt preferati pentru inflorirea permanenta, oferind un decor continuu. Printre cele mai apreciate soiuri, se numara:

- cu flori mari: „Climbing The Queen Elisabeth Rose" (roz), „Casino" (galbene), „Schwanee" (alb-roz);
- cu flori mijlocii: „Solo" (rosii), „Royal Gold" (galben), „New Dawn" (roz)

Trandafiri urcatori neremontati - Una dintre cele mai frumoase specii urcatoare este Rosa Wichuriana. Are frunzis lucios, flori albe, parfumate, de 4-5 cm diametru, gupate in inflorescente, iar inflorirea este tardiva (august). Aceasta specie precum si hibrizii obtinuti din ea sunt sensibili la ger.
Soiuri: „Golden Chimber" (galben), „Excelsa" (rosu), „Dorothy Peikins" (roz).




 

Flori plante-casa si gradina ta Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates