Trandafiri

,
Trandafirul ca simbol

Aceasta floare delicata este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc.
Demult, in Italia, trandafirul era "floarea carerilor in casatorie": indragostitul presara in fata casei iubitei sale petale de flori, iar daca a doua zi erau maturate, atunci declaratia era respinsa; daca insa petalele se gaseau tot acolo, nu mai ramanea decat sa se hotarasca ziua logodnei.
In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire:
- in Antichitate, trandafirul era floarea funerara a femeilor; pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al inimii indurerate;
- tot la romani exista o sarbatoare a intregii comunitati in care se celebra ziua stramosilor - sarbatoarea purta numele de Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor; de la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.
In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnigicatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.
Biserica a acceptat cu greu trandafirul printre simbolurile crestine, din cauza folosirii ei in cadrul ritualurilor pagane, mai ales la celebrarea zeilor dragostei. Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilot lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul. Sfanta Maria este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, si multi sfinti sunt infatisati in iconografia crestina catolica purtand flori de trandafiri in maini sau pe cap, in forma de coroana. In plus, statuile unor sfinti sunt impodobite cu ghirlande de trandafiri in zile de sarbatoare.
Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai exista o semnificatie destul de ciudata - confidentialitate, secret, tacere -, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale: banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma "sub rosa" (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.

Trandafirul in istorie

Trandafirul este mentionat pentru prima oara intr-o insemnare sumeriana straveche. Textul spune ca un mic numar de arbusti a fost adusi de Regele akkadian Sargon I, dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tigru, si plantati in gradina sa.
Responsabil cu aducerea trandafirului in Europa se pare ca este Alexandru cel Mare, care, dupa un razboi in Persia, a adus cu el nenumarate comori, printre care si trandafirul. Herodot este insa de parere ca nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pamant grecesc.
Oricum, asiaticii au realizat primele incrucisari. Confucius scrie ca imparatul Chinei avea peste 600 de carti despre trandafiri, pentru a sti cum sa-si ingrijeasca florile preferate.
In Evul Mediu crestin, cea mai cunoscuta utilizare a trandafirului a fost aceea creata de Papa Leon al IX-lea, in secolul al XI-lea: el a initiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european ca semn al stimei si rasplata a faptelor apreciate de Sfanta biserica.

Despre trandafiri

Forma de flori :
  • Cu con-Centru de formă (forma clasica de trandafiri de ceai- hibride – petale de interior lung îndoite într-un con.)
  • Cu un centru de moi (petale de interior nu sunt bine închise, şi forma mijlocul unui formular vag.)
  • Forma rasturnatoare (de la inceput cu forma corecta floare in sfirsitul infloririi petale sunt deschise larg precum stamine sunt vizibile.)
  • Forma sferică (mai multe petale forma o sfera, care acoperă centrul de flori.)
  • Scobită (mai multe petale forma o ceaşcă, care nu acoperă centrul de flori.)
  • Patrat (petale de interior nu formează un con, ci patru sectoare separate.)
  • Plat (uşor concavă, în mijlocul unei flori cu mai multe petale.)
  • Proeminent de prize (plat, uşor concav în mijlocul unei flori cu numeroase scurte, aranjate în mod regulat rânduri de petale.)
  • Pompon (flori rotunjite cu numeroase scurte, aranjate în mod regulat rânduri de petale.)

    Tipuri de frunze

    O frunză de trandafir tipica constă de la cinci pina la şapte frunze netede, suprafaţă carei poate reflecta lumina în diferite grade. Unele soiuri de frunze străluceste la fel de mult ca în cazul în care sunt lustruite cu ulei, frunze de alte soiuri sunt aproape palide. În afara de aceste două cazuri, există multe intermediare.De aceea, putem as distingem foarte strălucitoare, lucioase si mata frunze netede.
    lucios tare lucios mat brăzdat
    sil'no blesteashii blesteashii matovyi morshinistyi

    Culoare de frunze

    Aproape toate frunze de trandafiri adulti au frunze verzi, de la palide pina la verde inchis. Unele soiuri de trandafiri au frunze de culoare de bronz.
    verde deschis verde verde inchis de bronz
    svetlo-zelenyi zelenyi temno-zelenyi bronzovyi


Taierea trandafirilor


Taierea trandafirilor de tufa si a celor urcatori iti poate da multa bataie de cap, dar este o operatiune indispensabila pentru a influenta cresterea si inflorirea lor.

Paun Constantin, Conferentiar Doctor la Facultatea de Horticultura, sef al Catedrei de Pomicultura, ne-a sfatuit ca, pentru a avea trandafiri frumosi toata vara, in primul rand trebuie sa alegem soiul potrivit: "Exista trandafiri care infloresc doar o singura data pe an, in luna mai, si hibrizii Thea remontanti, care infloresc de mai multe ori intr-un an.
Dupa inlaturarea ramurilor uscate sau plasate inadecvat, pentru a ajuta trandafirul sa se dezvolte, este nevoie sa punem la baza tulpinii ingrasamant pe baza de fosfor, potasiu si continut slab de azot (azotul ajuta la crestere, dar stopeaza inflorirea)
Util ar fi ca si pe frunzele trandafirului sa aplicam ingrasamant lichid, pentru ca se absoarbe foarte bine".

Trandafirii de tufa sau de grup remontanti (cei care infloresc din iunie pana in octombrie) produc flori pe ramurile crescute in acel an. Ei trebuie tunsi inainte de perioada de vegetatie, incepand cu februarie - aprilie.

Trebuie suprimate ramurile batrane, dezvoltate sau plasate inadecvat, pentru a degaja scheletul principal. Ramurile ramase sunt taiate deasupra celui de-al treilea mugure (numarat de la baza in sus).

Cu ajutorul unei foarfece, taie toate tijele si ramurile uscate, rupte si cele innegrite de ger - in acest mod micsorezi riscul bolilor si vei degaja "inima" tufei. Pentru o taiere perfecta, foloseste o foarfeca bine ascutita si dezinfectata cu alcool. Taie oblic la 5-10 mm deasupra celui de-al treilea mugur, astfel incat taietura sa fie orientata catre exteriorul tufei.

Trandafirii a caror inflorire se produce numai in iunie si iulie, trebuie tunsi la o luna dupa inflorire. Se scurteaza ramurile la o treime din lungimea lor si se suprima cele care sufoca zona centrala a tufei.

Si taierea trandafirilor urcatori (cataratori) este realizata in functie de perioada de inflorire. Varietatile remontante se taie la sfarsitul iernii, iar ceilalti vara, dupa inflorire.


In martie - aprilie, alege ramurile cele mai viguroase, repartizeaza-le armonios si lega-le solid cu un cablu metalic. Numara cinci sau sase muguri de la capatul ramurii secundare provenita din ramurile principale si taie deasupra unui ochi. Elimina ramurile orientate spre suport, pentru a nu pastra decat pe cele indreptate spre exterior.

In fiecare an, este recomandata suprimarea unei ramuri-mama pentru a crea posibilitatea cresterii unor noi lastari, care sa intinereasca planta.


In cazul trandafirilor taratori, nu sunt necesare taieri speciale, ci doar inlaturarea cu foarfeca de gradina a florilor vestede si a ramurilor uscate sau a celor care cresc in sus, pentru a pastra aspectul de covor.

Trandafirii curgatori au nevoie sa le fie taiate extremitatile tijelor curgatoare, florile ofilite si ramurile mai batrane de trei ani, pentru a intineri inima coroanei florale.

Trandafirii peisageri nu necesita interventii regulate, ci se multumesc cu o taiere de reintinerire la fiecare trei ani: este suficient sa scurtezi ramurile la jumatate si sa le tai pe cele moarte sau prea batrane.

Trandafirii-liana au nevoie de o tundere de reintinerire o data la cinci ani si de inlaturarea ramurilor moarte.

Mari iubitori de soare, trandafirii trebuie plasati in zone insorite, pentru ca lumina stimuleaza inflorirea. Nu au nevoie de foarte multa apa, daca ii uzi o data sau de doua ori pe saptamana este suficient. In perioada verii, incearca sa uzi trandafirii in fiecare dimineata, cat mai devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Ca orice planta, si trandafirul are parte de boli, iar rugina frunzelor este una dintre cele mai raspandite. De cele mai multe ori, apare primavara si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si lastarilor tineri. In timp, daca boala nu este tratata, zonele afectate trec de la portocaliu la brun, iar apoi spre negru-cenusiu.

Inlatura frunzele si lastarii afectati, iar daca este nevoie, apeleaza si la tratamente chimice pe baza de sulf si cupru.

Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - etapa cu etapa", aparuta la Editura House of Guides.
 

Flori plante-casa si gradina ta Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates