Taierea trandafirilor

,
Taierea trandafirilor de tufa si a celor urcatori iti poate da multa bataie de cap, dar este o operatiune indispensabila pentru a influenta cresterea si inflorirea lor.
Paun Constantin, Conferentiar Doctor la Facultatea de Horticultura, sef al Catedrei de Pomicultura, ne-a sfatuit ca, pentru a avea trandafiri frumosi toata vara, in primul rand trebuie sa alegem soiul potrivit: "Exista trandafiri care infloresc doar o singura data pe an, in luna mai, si hibrizii Thea remontanti, care infloresc de mai multe ori intr-un an.

Dupa inlaturarea ramurilor uscate sau plasate inadecvat, pentru a ajuta trandafirul sa se dezvolte, este nevoie sa punem la baza tulpinii ingrasamant pe baza de fosfor, potasiu si continut slab de azot (azotul ajuta la crestere, dar stopeaza inflorirea)
Util ar fi ca si pe frunzele trandafirului sa aplicam ingrasamant lichid, pentru ca se absoarbe foarte bine". 
Trandafirii de tufa sau de grup remontanti (cei care infloresc din iunie pana in octombrie) produc flori pe ramurile crescute in acel an. Ei trebuie tunsi inainte de perioada de vegetatie, incepand cu februarie - aprilie.

Trebuie suprimate ramurile batrane, dezvoltate sau plasate inadecvat, pentru a degaja scheletul principal. Ramurile ramase sunt taiate deasupra celui de-al treilea mugure (numarat de la baza in sus).

Cu ajutorul unei foarfece, taie toate tijele si ramurile uscate, rupte si cele innegrite de ger - in acest mod micsorezi riscul bolilor si vei degaja "inima" tufei. Pentru o taiere perfecta, foloseste o foarfeca bine ascutita si dezinfectata cu alcool. Taie oblic la 5-10 mm deasupra celui de-al treilea mugur, astfel incat taietura sa fie orientata catre exteriorul tufei.

Trandafirii a caror inflorire se produce numai in iunie si iulie, trebuie tunsi la o luna dupa inflorire. Se scurteaza ramurile la o treime din lungimea lor si se suprima cele care sufoca zona centrala a tufei.

Si taierea trandafirilor urcatori (cataratori) este realizata in functie de perioada de inflorire. Varietatile remontante se taie la sfarsitul iernii, iar ceilalti vara, dupa inflorire.

In martie - aprilie, alege ramurile cele mai viguroase, repartizeaza-le armonios si lega-le solid cu un cablu metalic. Numara cinci sau sase muguri de la capatul ramurii secundare provenita din ramurile principale si taie deasupra unui ochi. Elimina ramurile orientate spre suport, pentru a nu pastra decat pe cele indreptate spre exterior.
 In fiecare an, este recomandata suprimarea unei ramuri-mama pentru a crea posibilitatea cresterii unor noi lastari, care sa intinereasca planta. 

In cazul trandafirilor taratori, nu sunt necesare taieri speciale, ci doar inlaturarea cu foarfeca de gradina a florilor vestede si a ramurilor uscate sau a celor care cresc in sus, pentru a pastra aspectul de covor.

Trandafirii curgatori au nevoie sa le fie taiate extremitatile tijelor curgatoare, florile ofilite si ramurile mai batrane de trei ani, pentru a intineri inima coroanei florale.

Trandafirii peisageri nu necesita interventii regulate, ci se multumesc cu o taiere de reintinerire la fiecare trei ani: este suficient sa scurtezi ramurile la jumatate si sa le tai pe cele moarte sau prea batrane.

Trandafirii-liana au nevoie de o tundere de reintinerire o data la cinci ani si de inlaturarea ramurilor moarte.

Mari iubitori de soare, trandafirii trebuie plasati in zone insorite, pentru ca lumina stimuleaza inflorirea. Nu au nevoie de foarte multa apa, daca ii uzi o data sau de doua ori pe saptamana este suficient. In perioada verii, incearca sa uzi trandafirii in fiecare dimineata, cat mai devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Ca orice planta, si trandafirul are parte de boli, iar rugina frunzelor este una dintre cele mai raspandite. De cele mai multe ori, apare primavara si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si lastarilor tineri. In timp, daca boala nu este tratata, zonele afectate trec de la portocaliu la brun, iar apoi spre negru-cenusiu.

Inlatura frunzele si lastarii afectati, iar daca este nevoie, apeleaza si la tratamente chimice pe baza de sulf si cupru.
Articolul a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - etapa cu etapa", aparuta la Editura House of Guides.
 

Flori plante-casa si gradina ta Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates