Genul Rhododendron sau Azalee este alcatuit din peste 850 specii salbatice si nenumarate specii hibride care incanta privirea cu buchetele de flori rosii, roz, violete sau albe. In natura se dezvolta intr-o varietate de habitate inclusiv in regiunile alpine, in cele acoperite cu paduri de conifere si foioase sau chiar in zonele tropicale. De departe, cel mai mare numar de specii naturale si cele mai frumoase sunt native in Asia.
Pentru ca unele dintre varietatile acestei minunate plante pot fi crescute de fiecare dintre noi amintim cateva lucruri care in mod obligatoriu ar trebui sa fie cunoscute. Motivele pentru care rhododendronul este iubit sunt simple: se intretine usor, este ocolit adesea de boli si se mandreste cu un aspect care ii ofera o functie decorativa insemnata in gradina.
Rhododendronul prefera ca si in mediul sau de provenienta semiumbra sau soarele bland si pamantul de ericacee si mranita acida. Nu lasati niciodata pamantul sa se usuce complet ci udati-l la 2-5 zile atunci cand conditiile meteorologice nu aduc averse de ploaie.
Daca in timpul verii il puteti lasa fara probleme in mijlocul naturii, respectiv in gradina, iarna tine de datoria dumneavoastra sa il tineti la lumina si adapost, pe veranda sau in alta parte a casei care prezinta conditii adecvate.
Rhododendronul este relativ usor de mutat dintr-un loc in altul, chiar atunci cand atinge dimensiuni mai mari, fiindca radacinile sale nu se adancesc adanc in sol ci se dezvolta superficial. Transplantarea se realizeaza la 2 ani catre sfarsitul lunii mai.
Momentul potrivit pentru a curata rhododendronul este imediat dupa inflorire fiindca altfel exista riscul sa taiati florile de anul viitor. Ingrasamantul se cuvine a fi administrat atat inainte cat si dupa inflorire, o data pe luna, sub forma de ingrasamant lichid special pentru rododendroni sau pentru orhidee.
Nu exista diferente semnificative intre rhododendron si azalee, ambele specii facand parte din acelasi gen. Ca o remarca, planta de azalee are intotdeauna o stamina si o floare cu cinci petale, pe cand rhododendronul are doua stamine si uneori mai mult de cinci petale.