Cand infloreste azaleea
In mod obisnuit infloreste iarna si primavara. Mugurii floriferi se formeaza in vara precedenta (august-septembrie), dupa care planta necesita o perioada cu temperatura mai scazuta (5-8 grade Celsius), cel putin 6-8 saptamani, pentru ca, mai apoi, bobocii sa evolueze normal spre inflorire.
Udarea si cresterea azaleelor
Cresterea plantei este favorizata de caldura, 22-25°C ziua si 16-18°C noaptea. Temperatura apei folosita la udare este foarte importanta, deoarece udarea cu apa rece are drept consecinte clorozarea (ingalbenirea) frunzelor si incetinirea cresterii. Azalea necesita o udare foarte riguroasa. Azaleele sunt plante care necesita o ingrijire speciala. Totusi, cu putina atentie, cultivarea lor se poate realiza cu succes.
Aceste flori provin din zona cu climat subtropical, asemanatoare regiunilor mediteraneene, din sud-estul Asiei (China, Japonia), unde verile nu sunt toride si iernile sunt blande.
De aceea, este posibil sa vedem cele mai frumoase specimene in localitatile situate in zone apropiate de munte.
Sunt foarte pretentioase in privinta compozitiei substratului. Au nevoie de un pamant poros, fibros, hranitor si neaparat cu reactie acida. Potrivit pentru cultura lor este un amestec de turba cu pamant de frunze de fag, ace de brad si putin nisip. Apa pentru udat trebuie sa fie usor acida.
Azaleea nu suporta uscaciunea substratului si aerului. Se foloseste pe cat posibil apa de ploaie sau apa dedurizata si bine aerisita. Vara nu suporta soarele direct pentru care motiv se amplaseaza in locuri usor umbrite. Pamantul trebuie sa fie poros, permeabil, cu o buna capacitate de retinere a apei si cu un pH acid (5-5,5).
Acest sol se mentine usor umed, dar nu in exces. In perioada de vara se tin in incaperi luminoase, cu temperatura moderata, dar atentie se feresc de razele directe, puternice ale soarelui (cel mai bine, incaperi luminate cu orientare nordica sau estica). Iarna, din contra, se aleg camerele cu cea mai multa lumina (eventual cu expozitie sudica) si obligatoriu cu temperaturi de 16-18ºC, nu mai mari. Vara se pot tine in conditii de temperatura mai ridicata (20-26ºC). Zilnic se vor realiza pulverizari cu apa pe frunze (chiar si de 2 ori pe zi). Iarna insa, aceste pulverizari trebuie sa se faca mai rar sau deloc.
Daca solul este suficient de hranitor nu este nevoie sa ii fie administrate ingrasaminte. In mod obisnuit ele infloresc iarna, iar primavara, dupa trecerea florilor se pot face taieturi de ajustare a coroanei. In luna iunie, din lastarii de 1 an (varfuri) se pot realiza butasi (de maxim 10-15 cm lungime) care se pun la inradacinat in ghivece sau ladite cu turba mentinuta umeda, in locuri ferite de soare puternic.
Ingrijirea Azaleei
Principalele lucrari de ingrijire ce se acorda azaleei sunt: primavara, dupa trecerea florilor, se face transplantarea in ghivece mai mari, dar scunde, numai daca este cazul; in luna mai se fac taierile de corectie a formei plantei, eliminandu-se in primul rand florile trecute, lastarii lacomi si cei subtiri sau prost plasati; vara se uda frecvent prin pulverizare si se fertilizeaza in 3-6 etape cu solutii slabe de ingrasaminte (0,05-0,1%).
Cum se inmulteste azaleea
Plantele se reproduc prin butasire (primavara sau la sfarsitul verii) si altoire in cazul soiurilor cu un sistem radicular slab dezvoltat. Inradacinarea butasilor dureaza 6-8 saptamani.
Etichete
plante aromatice
azalee
orhidee
busuioc
crestere udare ingrijire azalee
culoare forma frunze structura trandafirilor
dafin
fertilizare dafin
iarna
iernare dafin
ingrijire orhidee
ingrijire taiere trandafiri
ingrijire trandafiri
intrebuintari marar
istorie trandafiri legenda simbol
marar
musuroire
sezon rece
simbol orhidee
simbol trandafiri
soiuri specii trandafiri
taiere dafin
taiere trandafiri
udare dafin
udare orhidee
utilizare dafin