Orhideele sunt niste plante extrem de frumoase, dar uneori destul de greu de intretinut. Orhideele nu rezista foarte mult daca nu sunt ingrijite in mod corespunzator.
Atunci cand te hotarasti sa iti achizitionezi o orhidee, trebuie sa tii cont de faptul ca acea orhidee trebuie sa aiba boboci, daca nu chiar flori.
Ai grija cu udarea excesiva a orhideelor, intrucat apa in exces cauzeaza moartea radacinilor si ca si rezultat, planta moare. Orhideele nu ar trebui sa stea in apa, si ar trebui ca radacinile sa aiba suficient loc sa respire. In cele din urma, orhideelear trebui sa fie udate doar atunci cand mediul este suficient de uscat. Orhideele specifice pot necesita o ingrijire usor diferita.
Orhideele au nevoie de suficienta lumina pentru a creste si pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Trebuie sa intelegi mediul adevarat al orhideelor. Multe orhidee traiesc atasate de copaci si trebuie sa aiba aer in jurul radacinilor. Anumite orhidee traiesc atasate de stanci in zone uscate si aride. Anumite traiesc pe pamant.
Verifica probleme in mod regulat. Uita-te la floare cu atentie cel putin o data la doua saptamana. Daca exista insecte, inseamna ca plantele din " vecinatate" au asa ceva, asa ca incearca sa le indepartezi, folosind solutii speciale. In cazul in care nu reusesti sa indepartezi insectele, muta acele plante de langa orhideele tale.
Ghiveciul in care orhideea este pozitionata trebuie sa fie suficient de mare.
Atunci cand achizitionezi o noua planta, fie era orhidee sau nu, nu trebuie sa te concentrezi numai la florile inflorite. Nu acesta ar trebui sa fie un criteriu de selectie. Uita-te si la frunze, la radacini si la sanatatea per ansamblu a plantei.
Uda orhideea dimineata. Plantele sunt mai vulnerabile atunci cand sunt inca ude, atunci cand temperatura scade noaptea.
Trebuie sa ai rabdare cu orhideele. Gandeste-te ca poate expertii in orhidee au ucis o gramada de plante pana sa ajunga sa le inteleaga foarte bine si sa stie cum anume sa le ingrijeasca corespunzator.
Simbolismul si codul floral al orhideelor
Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante. Cea mai populara varietate, pe langa cea de vanilie, este cea numita Agnes, dupa numele proprietarei. De la un spatiu geografic la altul, nu doar culoarea si dimensiunea au variat ci si perceptia oamenilor asupra minunatelor flori de orhidee.
In vechime, pe intreg continentul asiatic orhideea a fost considerata o floare a bucuriei, fiind intrebuintata deseori in serbarile de primavara. Pentru greci era una dintre florile fecunditatii care se ofereau mireselor la nunta. Tot grecii au fost cei care au dat florii numele sub care avea sa fie apoi cunoscuta in toata Europa. Florile de orhidee erau atat de noi si de fascinante pentru restul europenilor, incat Charles Darwin a scris doua volume despre felul lor de inmultire.
Pentru romanticii zilelor noastre orhideea este simbolul afectiunii, o reprezentare a iubirii rafinate si sofisticate. Alteori, in functie de culoare orhideea este identificata cu iubirea distrugatoare, dramatica. De pilda, florea de culoare alba poarta mesajul dragostei pure in timp ce floarea rosie semnifica mai degraba iubirea ca pricina de suferinta. In acelasi timp orhideea poate exprima admiratia si respectul fata de orice membru al familiei sau persoana apropiata.
Orhideea este considerata o floare a copilariei, a tineretii si a maturitatii deopotriva, exprimand respectul pentru experienta si intelepciunea celor in varsta.
Se considera ca acela care ofera in dar o orhidee face promisiunea de a-si ocroti si rasfata iubita. Asadar, este o alegere potrivita cu prilejul zilelor de 1 Martie si 8 Martie precum si in toate momentele in care dorim sa ne manifestam tandretea.