Plante aromatice

,

Plante aromatice

PLANTELE AROMATICE au fost cultivate din cele mai vechi timpuri, pentru a fi folosite ca medicament, ca produs cosmetic sau ca ingredient pentru diverse preparate culinare. In Romania, unele dintre ele au inceput sa fie folosite in bucatarie destul de tarziu, in special in ultimii ani.
Plantele aromatice nu trebuie sa lipseasca din bucataria noastra, fiind foarte sanatoase si in acelasi timp foarte gustoase.


Ele pot fi foarte usor cultivate in gradina, pe balcon sau intr-un simplu ghiveci pe pervazul bucatariei, dupa cum veti vedea in randurile de mai jos. Este bine de stiut ca unele dintre ele, cum ar fi busuiocul, nu rezista la frig, si atunci va sfatuiesc ca pe acestea sa le plantati direct intr-un ghiveci sau intr-o jardiniera, pe care sa le tineti pe balcon sau pe pervaz.
In plus, le veti avea la indemana atunci cand aveti nevoie de ele si in acelasi timp va infrumuseteaza si parfumeaza si casa. Este reconfortant sa-ti treci degetele printr-o tufa de busuioc sau rozmarin si aroma acestora sa se raspandeasca in toata incaperea! Si pentru acest lucru nu trebuie decat sa cumperi de la magazinul universal, de pe internet sau de la o florarie seminte la plic sau plantute deja crescute. Acestea din urma sunt ceva mai scumpe, insa sunt deja crescute.
Daca cumparati seminte si le plantati in gradina, procedati asa cum scrie pe plic.
Daca le plantati in ghiveci, pur si simplu umpleti ghiveciul cu pamant, presarati seminte pe toata suprafata pamantului si udati din abundenta. Veti vedea ca in 7 – 14 zile vor aparea la suprafata pamantului plantute tinere, care dupa ce cresc cam 7-10 cm pot fi replantate in alte ghivece, in cuiburi de 3-4 rasaduri, la o distanta de cativa cm intre ele. Cand aveti nevoie in bucatarie de ele, puteti taia cu foarfeca varfurile plantutelor, si ele vor creste in continuare. Daca le plantati si le cresteti in casa, la caldura, puteti proceda la plantarea lor in orice perioada a anului, astfel incat va veti bucura de recolta proprie tot timpul anului.
Eu personal am crescut in casa busuioc, rozmarin, marar, patrunjel, menta. Astfel de plante aromatice pot fi facute si cadou apropiatilor, care in mod sigur vor aprecia gestul dumneavoastra de a darui ceva pentru care ati depus efort si ati pus suflet.
Unele dintre plantele aromatice, atunci cand ajung la maturitate, pot fi uscate si folosite mai tarziu. Uscarea se poate face imprastiind tulpinile cu frunze si eventual flori pe o coala de hartie si lasate cateva zile pana cand acestea se usuca sau facand legaturi care se atarna cu capul in jos intr-un loc uscat si lasate astfel cateva zile. Dupa ce se usuca, se pot pastra intregi in recipiente inchise etans (de exemplu rozmarinul, cimbrul, menta) sau se pot toca cu un cutit sau cu ajutorul unui robot de bucatarie si pastra in borcane – vor fi mult mai aromate decat cele cumparate uscate din comert . Plantele uscate se pot folosi si pentru aromarea uleiului de masline – de exemplu se poate amesteca intr-o sticluta cu ulei de masline o lingurita-doua de busuioc uscat sau un manunchi de rozmarin si astfel veti avea peste cateva zile un ulei delicious pe care puteti sa-l utilizati la prepararea unor salate, a unor fripturi sau a unor sosuri pentru paste.
In continuare, voi incerca sa descriu pentru dumneavoastra cateva plante aromatice care sa va ajute sa preparati mancaruri gustoase si sanatoase! 


Cele mai cunoscute plante aromatice
Busuioc Dafin Marar Salvia Cimbru Hrean Oregano Sofran Chimen Izma Patrunjel Usturoi Coriandru Leustean Rozmarin Tarhon Creson Levantica Rucola
 

Flori plante-casa si gradina ta Copyright © 2011 | Template design by O Pregador | Powered by Blogger Templates